Sweet & Crazy

Málnás tarte pisztáciahabbal – málna-pisztácia forever

Málnás tarte pisztáciahabbal - málnás-pisztáciás tarte

Nagy baj lenne, ha innentől csak tarte recepteket posztolnék? 🙂 Olyan barátságos dolog a tarte készítés, gyakorlatilag szinte minden előre elkészíthető, ha semmit nem díszítünk rajta, akkor is mutatós, és hát naggggyon finom. A málna-pisztácia kombó különösen. Bár itt most annyira dominál a málna, hogy a pisztácia nem érvényesül eléggé, úgyhogy sürgősen kell készítenem valamit, ami alapvetően a pisztáciára épül. A pisztáciahabhoz amúgy az apropót a nyaralás során bespájzolt édes pisztáciakrém adta (kb. mint a Nutella, csak nem csokis, na és persze nem mogyorós 🙂 ), de aki netalántán úgy utazik, hogy közben nem folyamatosan a közértek polcait sasolja speciális hozzávalókért, annak egy egyszerű vaníliás mascarponehabbal is több mint tökéletes lesz. Vagy csak simán málnaszemekkel kirakva – így még szinte diétás is. Amúgy ha nem vagyunk sütögetős kedvünkben, a “töltelék”, azaz a málna curd (angol gyümölcskrém), pohárdesszertként is zseniális. 

Természetesen – mint mindig – most is volt több tesztpéldány, legalábbis ami a málna curd-öt illeti (az ember nem akar felsülni, amikor a fél család a névnapját tartja, még ha abból az egyik jómaga is). Készült vadabb és selymesebb ízű, állagú is. Végül nálam utóbbi volt a nyerőbb, bár a vadul málnás is jaj, de nagyon jó. 

Málnás tarte pisztáciahabbal - málnás-pisztáciás tarte

Málnás tarte pisztáciahabbal

 

Hozzávalók (kb. 27 cm-es piteformához):

Tarte tészta:

(Pierre Hermé pate sablée receptje szerint)

140 g szobahőmérsékletű vaj

75 g porcukor

1 tojás

250 g liszt

25 g darált mandula

nagy csipet só 

Tarte kosár megkenéséhez (ha azonnal tálaljuk, ez kihagyható):

35-40 g fehércsokoládé

Málna curd (angol málnakrém):

(Desszert.neked receptúrát alapul véve)

400 g passzírozott málna pürésítve

70 g cukor

20 g keményítő

4 tojás

2 tojássárgája

Pisztáciahab (opcionális, vaníliás mascarponehabbal helyettesíthető):

150 g édes pisztáciakrém

200 g mascarpone

 Málnás tarte pisztáciahabbal - málnás-pisztáciás tarte

Elkészítés:

Kezdjük a tarte kosárral! Ehhez a vajat kihabosítjuk a porcukorral és a sóval, beledolgozzuk a tojást, majd hozzáadjuk a darált mandulát és a lisztet, és gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Hűtőbe tesszük 2 órára.

Amíg pihen a tészta, elkészítjük a málna curd-öt. Ehhez a passzírozott málnapürét elkezdjük melegíteni a tojásokkal, sárgájákkal, cukorral és keményítővel együtt. Folyamatos keverés mellett besűrítjük: akkor jó, amikor már érezhetően sokkal nehezebb keverni, és úgy döntünk, inkább a másik kezünkkel kavargatunk tovább. Rendszeresen edzőterembe járók legyenek résen, nehogy rántottává főzzék a krémet. 🙂 

Ha a fenti tudományos módszerrel igazolást nyert, hogy kellően sűrű már a krém, levesszük a tűzről, és beledaraboljuk a vajat, majd homogénre keverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, porcukorral / pici citromlével állítunk az édességén. Légmentesen lefóliázzuk: a fóliát közvetlenül a málna curd felszínére simítjuk, hogy elkerüljük a bőrösödést. 2 órára hűtőbe tesszük. A hűtés ideje alatt rendszeresen ellenőrizzük, hogy még mindig elég finom-e a krém, majd amikor konstatáltuk, hogy a curd már nem lesz elég a tarte megtöltésére, a folyamatot újrakezdjük. 🙂 

Ha kellőképpen kipihente magát a tészta, elővesszük a hűtőből. Ez a tésztamennyiség szerintem picit sok egy ekkora formába, így érdemes belőle egy kisebb gombócot félretenni, és mini tarte formában kisütni, vagy eleve nagyobb piteformát választani. A piteformát  kivajazzuk, kilisztezzük (szerencsés csillagzat alatt születettek formaelválasztóval kifújják). A tésztát méretre nyújtjuk, vagy, ha valamiért ez rettentően meghaladja az energiaszintünket (igen, nekem 🙂 ), akkor hengert formázunk a masszából, felszeleteljük, a tésztaszeletekkel kirakjuk a piteforma alját és oldalát, és belenyomkodjuk. Villával sűrűn megszurkáljuk. 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.  Ha sütés közben púposodna, döfjük bele nyugodtan újra a villát. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha nem rövid időn belül tervezzük felszolgálni, érdemes egy kevés olvasztott fehér csokival kikenni a tarte kosár belsejét, hogy a krém ne puhítsa el a tésztát, és kellemesen omlós maradjon. Ha megkentük a csokival, tegyük rövid időre a hűtőbe, hogy megkössön a csoki. 

Elkészítjük a pisztáciahabot. Ha nagy pisztáciarajongók vagyunk, a megadottnál nagyobb mennyiségű habot is készíthetünk, úgy is jó lesz. 🙂 A habhoz a szobahőmérsékletű pisztáciakrémet kikeverjük a mascarponével, és habzsákba töltjük.

Ha híján vagyunk a pisztáciakrémnek, akkor helyette vaníliás mascarponehabot rittyenthetünk, így.

Jöhet is a tarte összeállítása. A málna curd-öt a tésztakosárba simítjuk, majd a habzsákkal pisztáciahab kupacokat – 116 cm magas megfigyelőnk szerint hagymákat 🙂 –  nyomunk a tetejére. Behűtjük.

Alkalmas időpontban meghúzzuk a tőlünk jobbra ülő fülét (ez ugye névnapnál is szokás? 🙂 ), és befaljuk a magunk tarte adagját.

 Málnás tarte pisztáciahabbal - málnás-pisztáciás tarte

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt is, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!